A Place for All Seasons

Primely positioned in one of Newcastle’s prominent beachscape headlands is the award-winning Merewether Surfhouse.

The Merewether Surfhouse caters for all walks of life, tastes and budgets serving as a community meeting place for all occasions; from a casual café meal or coffee, takeaway or quiet cocktail in the bar, to more glamorous occasions such as weddings, luncheons and special celebrations to work-related conferences or events for upwards of 250 attendees.

The award-winning Merewether Surfhouse was designed by architects at Crone Partners and awarded the prestigious Excellence Award at the Urban Growth NSW Lower Hunter Urban Design Awards last year.

The highly exposed site and high-profile nature of the redevelopment was challenging, as it was replacing an iconic Newcastle building and was to be designed in a way that significantly enhanced the area.

The redevelopment of this prominent site provided a unique opportunity to develop a beachside facility to cater for a diverse range of community and commercial activities, enhancing the beach experience and public amenities at Merewether Beach, yet it faced years of controversy and public opposition